Méretre gyártott fa kültéri bejárati ajtók.

Termékeinket megtekintheti a 8. kerület  Dobozi utca 41 alatt található bemutatótermunkben. Időpont egyeztetés szükséges!
Ingyenes felmérés kérhet a 06-30-218-6413 as telefonszámon.


Fa nyílászárók, Műemlék jellegű nyílászárók borovifenyőből

BUDAPEST BELTERÜLETÉN INGYENES FELMÉRÉS, ÉS ÁRAJÁNLAT KÉSZÍTÉS!

68 mm-es, ill 88mm-es szerkezeti vastagságú fa nyílászárók, 3 rétegű üvegezéssel passzívházakba is beépíthetőek.


       

Fa nyílászárók cseréje a tok kibontásával

Fa nyílászárókat amennyiben nem új építésű lakásokról, vagy házakról van szó, beépíthetjük tokráépítéssel, illetve a régi tok kibontásával is. Amennyiben a rég tokot ne bontjuk ki, meg kell győződnünk arról , hogy az egyáltalán nem korhadt-e, kellőképen beburkolható-e, így a későbbiekben sem jelent problémaforrást, a megmaradó tok szerkezeti eleminek a karbantartását is gond nélkül meg tudjuk -e oldani. Ebben az esetben számolnunk kell azzal, hogy a tokra épített nyílászáró minimum 2-2 , de inkább 3-3 cm-el kisebb lesz, mintha a tokot kibontottuk volna. Ez nagyobb nyílászáróknál egyáltalán nem zavaró, ha azonban kisebb ablakokat szeretnénk tokráépítéssel beépíteni, szembetűnő lesz az üvegfelület csökkenése, a hőszigetelt nyílászárók vastagabb tokszerkezete miatt is. Amennyiben e régi tokot kibontjuk, a beépítendő tok méretét nagyobbra tudjuk venni, azonban itt is figyelembe kell venni, hogy a tok ne tűnjön el a falkáva mögött, egyrészt nem esztétikus, valamint a későbbi redőnyök felszerelése is gondot fog okozni.
Pár képen keresztül nézzük meg mire is lehet számítani a régi tokszerkezetek kibontásakor, és hogyan lehet az utána esedékes javítási munkákat minimalizálni.
műanyag ablak beépítése Budapest belvárosában  
Ezen a képen régi kapcsolt gerébtokos ablak látszódik, majd mellette a már kibontott szerkezet. Sajnos az ilyen széles kapcsolt gerébtokos nyílászárók kibontásakor elég sok törmelék keletkezik, mivel nagyon ritka a jó minőségben kiképzett falkáva, a tok melletti részeket pedig legtöbbször apró törmelékkel töltik ki.
A képen látszik, hogy kibontás után elég széles a sérült falrész, amit hagyományosan a tok beépítése után kőművesmunkával, esetleg szárazépítéssel , gipszkartonnal , gipszkarton profilokkal tüntetnek el.
Ebben az esetben az új tokot megszélesítettük, olyan mértékben, hogy miután az új nyílászáró szerkezetünk a helyére kerül , a tok széle , illetve a szélesítés beér az ép falsíkig. A tok rögzítése után, a tok síkjában tömören , a takaróelemek mentén pedig lépésenként tömítjük purhabbal. A tokszélesítésre merőlegesen, a fal síkjáig szintén takaróelemeket helyezünk , így a sérült falrész teljesen takarva van.
Az így kiképzett tok esztétikusabb, valamint előnye, hogy nem kell kőművesmunkával bajlódni, és a belső falkáva is sokkal melegebb.
  belvárosi ablak szélesített tokkal
Az alábbi képen szintén egy kapcsolt gerébtokos ablak lett kibontva. Sajnos gyakori, hogy a fal a gyenge kivitelezési minőség miatt leomlik.
A kibontott falnyílás előtt látszik a szintén megszélesített tok, melynek szerepe a beépítés utáni kőművesmunka, javítás minimalizálása. Az így megszélesített tokszerkezet valamivel drágább , mint egy normál szélességű tok. Azonban a kisebb utólagos javítási munkák miatt gazdaságosabb is lehet, nem beszélve a széles és nagy felületű festett elemek díszítő szerepéről.


 
kibontott kapcsolt gerébtokos ablak
Itt már a visszaépített nyílászáró, sajnos itt gipszes vakolattal is kellett javítani, de a kőművesmunkát itt is sem kellett végezni. A kisebb mértékű javítási munkákat kollégáink még a beépítés napján elvégezték, így külön kőművesről itt sem kelett gondoskodni.

ablakcsere bontás utáni helyreállítása

A következő képeken szintén a kibontott falnyílás, és a már visszaépített nyílászárók láthatóak.

belvárosi ablakcsere  ablakcsere bontás utáűni helyreállítása

PROFIL: 68mm-es rétegragasztott, hossztoldott v. hossztoldás nélküli borovifenyő
VASALAT: nyíló, nyíló-bukó, bukó rendszerű
TÖMÍTÉS: Lágy EPDM gumitömítés

ÜVEGEZÉS: Alapesetben 4-16-4 –es (k-2,8) hőszigetelt üvegezés, igény szerint fokozottan hőszigetelt(1,3-k), illetve argon gázzal töltött(k-1,1) üvegezés
A nyílászárók felületének 70-85%-a üveg, tehát az üveg hőszigetelő képessége nagyrészt meghatározza a komplett nyílászáróét is. A mérőszám az átlagos hőátbocsátási tényező /”u” érték/, mely minél kisebb, annál jobb a szerkezet hőszigetelő képessége. A hagyományos 2 rétegű float üvegezés /u=2,8 W/m2K/ már idejétmúlt, ugyan a magyar szabványnak megfelel, ezt új nyílászárókba beépíteni nem javaslom.

A fokozott hőszigetelésű üvegezés /azaz: 4 mm lom-E üveg – 16 mm légrés – 4 mm float üveg/ hőátbocsátása u=1,4 W/m2K, ugyan ez argon gáztöltéssel u=1,1 értéket mutat. Speciális üvegrétegrenddel elérhető az u=0,6-0,9 érték is, ezek már un. passzív házaknál is megfelelnek.
Nem keverendő össze a hőszigetelés a nap/fény/védelemmel, noha a két dolog némiképp összefügg. Míg a fokozott hőszigetelő üveg a nap melegét és a napfényt beengedi a lakásba, csak a belső hő kiáramlását akadályozza meg, a napvédő üvegek a napfény belépését is csökkentik. A napvédelem anyagukban színezett /reflexiós/ üvegekkel érhető el, ezt magánlakásokban ritkán alkalmazzák.
Ma már léteznek un. multifunkciós üvegek is, melyek mindkét funkciót ellátják.
A hőszigetelés természetesen a tok- és szárnykereteknél is fontos. A fa nyílászárók kerete a vastagságtól függően /ált.68-85 mm/ u=1,6-1,2 értéket tud.
A műanyag nyílászáróknál a 60 mm-es, három kamrás profiloknál u=1,6, az öt kamrás, 70 mm-es profiloknál u=1,2-1,4 körüli értékek a jellemzőek.
Természetesen ennél vastagabb keret, ill. kombinált anyagú /pl. fa-hab-alu/ keretszerkezeteknél ez az érték akár 0,6-0,7 értéket is elérhet.


A külső zaj elleni védelem, különösen nagy forgalmú utak mellett fontos előfeltétele az egészséges lakás és életkörülményeknek. A 4-16-4 mm hőszigetelő üveg hanggátlása 33-34 dB, amely normál körülmények között megfelel. Nagyobb zajterhelésnél a zajvédelem vastagabb egy- vagy műgyantával ragasztott többrétegű üvegekkel ill. speciális /SF6/ gáztöltéssel javítható akár 50 dB körüli értékig is.
A passzív biztonsági üvegek az emberek üveg által okozható komoly sérülésektől való védelmét jelentik. Ezek az edzett ill. a biztonsági fóliával bevont üvegek
Az aktív biztonsági üvegek a vagyon és/vagy személy védelmét jelentik támadással szemben. Ezek a minősített A-B-C kategóriás dobás-áttörés ill. golyóálló üvegek.
A belátást gátló üvegek a különböző mintás katedrál üvegek /fatörzs, delta, csincsilla, stb./, ill. különböző színes díszüvegekkel lehet még a nyílászárókat ellátni.
Klasszikus parasztajtó

kétszárnyú bejárati ajtó.

Biztonsági ajtó Budapest
Biztonsági ajtó panel lakásba
Hőszigetelt bejárati ajtó árak
Fa biztonsági bejárati ajtók
Kültéri biztonsági ajtók
Klaszikus fa bejárati ajtók
Fa ajtó csere
Fa bejárati ajtó csere
Ajtó csere Budapest
Fa ajtó csere Budapest
Bejárati ajtó csere bontás nélkül
Ajtó csere panelban
Bejárati ajtó beépítésMilyen vastag bejárati ajtót vegyek?
Felületkezeltessem-e a bejárati ajtómat?
Jobb-e a fa ajtó, mint a műanyag?
Ugyanolyan ajtót szeretnék mint a régi?
Sok piszokkal jár-e a nyílászárócsere?
Penészedni fog-e a lakásom , ha
műanyag ablakokat építtetek be?
Párásodik az ablakom, mit tegyek?
Elszálítják-e a törmeléket beépítés után?


Pest megyében az alábbi településeken vállalunk fa bejárati ajtó cseréket: